Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

Céline Vahsen

Céline Vahsen is geïnteresseerd in de sociaal-culturele dimensie van textiel, de emoties – bewegingen en gevoelens. In samenlevingen wereldwijd wordt kennis over textiel vooral overgebracht en bewaard via non-verbale taal en gebaren. Deze knowhow is geëvolueerd door eeuwenoude handelsroutes en is van generatie op generatie doorgegeven door vrouwen, die hun handen als instrumenten gebruikten, waardoor het een vorm van belichaamde kennis werd. Haar werk omvat diverse referenties en tradities uit hybride, geografisch verspreide culturen, evenals gebruiken uit verschillende perioden in de geschiedenis van het weven.

 

Een weefsel is nooit leeg; het bevat een geschiedenis, een herinnering en een verhaal.

 

Het uitgangspunt voor haar werk is het culturele erfgoed van het medium textiel. Met een eigentijdse benadering verkent de artieste technieken die geworteld zijn in de vervaardiging van voorouderlijk textiel. Ze ontwikkelt kleurcomposities en patronen op basis van traditionele productiemethoden en brengt zo het textiele erfgoed binnen in het domein van de hedendaagse kunst. De draden zelf worden intuïtief benaderd, transformeren en manifesteren zich in onvoorspelbare ritmes binnen de structuur. Empirische experimenten brengen ze samen in een persoonlijke modus operandi, waarbij traditionele resultaten worden gekaapt terwijl er tegelijkertijd een eerbetoon aan wordt gebracht; amalgaam van culturele referenties.

 

Na haar studies beeldende kunst aan ESA St-Luc Brussel, HGK Luzern en HAW Hamburg, voltooide Céline Vahsen haar master in de textielafdeling aan ENSAV La Cambre in Brussel. Haar werk werd tentoongesteld in het IKOB Museum of Contemporary Art (Eupen, België), het 21st Century Museum of Contemporary Art (Kanazawa, Japan) en New York Textile Month 2022 (New York, VS). Ze was ook artist-in-residence bij het Wiels Contemporary Art Center, iMAL – Art Center for Digital Cultures & Technology, Villa Empain – Fondation Boghossian, Fondation CAB, Académie des Savoir-Faire en de Fondation d’entreprise Hermès.

 

Céline treedt in juli 2023 toe tot de residentie KULT XL Ateliers.

 

Afbeeldingen: © Lola Pertsowsky, © Lieve Kleeven