Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Een nieuw cultureel trefpunt in Matongé: de Carwash van het Medex museum

Een nieuw cultureel trefpunt in Matongé: de Carwash van het Medex museum

“Wat is dat hier?” Dit is de vraag die Daniele en Rebecca sinds augustus meerdere keren per dag moeten beantwoorden. Voorbijgangers merken deze nieuwe handelszaak met de mooie bloem op de deur op in de Langlevenstraat. Is het een nieuw café-restaurant? Een clubhuis? Een ontmoetingsplaats? Een tentoonstellingsruimte? “Het is een beetje alles van dat tegelijk,” zeggen de coördinatoren van de plek. “Het is een tijdelijke bezetting door het Medex museum, het Efemeer Museum van de Ballingschap om enkele van zijn vele activiteiten te herbergen.”

Het Medex museum, opgericht in 2014, ontwikkelt artistieke en sociaal-culturele projecten rond de thema’s ballingschap, migratie en multiculturaliteit. Aanvankelijk zonder vaste locatie, had Medex zich enige tijd gevestigd bij SEE U, maar moest vervolgens op zoek naar een nieuwe plek vanwege de sanering van het terrein.

 

“We wilden in Elsene blijven, en we kozen voor Matongé vanwege de culturele en sociale diversiteit die er heerst. Doordat we in het hart van deze wijk zitten, kunnen we ontmoetingen tussen heel verschillende mensen tot stand brengen,” zegt Daniele Manno.

De plaats werd hun ter beschikking gesteld door het burgerplatform voor steun aan vluchtelingen voor een periode van zes maanden, die zeker zal worden verlengd. Het Medex-team en meer dan zeventig vrijwilligers, waarvan driekwart buurtbewoners, veranderden deze voormalige carwash in anderhalve maand tijd in een warme en gastvrije culturele ruimte. Het beschikt nu over een keuken met een bar, een zithoek, een etalage die licht binnenlaat, een mooie ruimte aan de achterkant voor het organiseren van tentoonstellingen en diverse evenementen, en dit alles met een zorgvuldige inrichting. Alle materialen zijn gerecycleerd, de bar is volledig handgemaakt: een voorbeeld van collaboratieve en circulaire renovatie.

Co-creatie staat centraal in de aanpak van het Medex museum. Het team heeft contacten gelegd met buren door gebruik te maken van de Hoplr-applicatie en door open bijeenkomsten te organiseren. Deze bijeenkomsten hebben al geleid tot avonden met tentoonstellingsbezoeken, concerten en buffetten allemaal in het thema van één welbepaald land. Op de derde donderdag van elke maand worden ook regelmatig buurtaperitieven georganiseerd. Afhankelijk van de projecten wil het team samenwerken met andere culturele plekken in de buurt, zoals Pépites Blues, het Atelier Ton Piquant en boekhandel Nijinski.

Het Medex-museum zet ook zijn rondreizende projecten voort, met de tentoonstelling Parle-moi Bruxelles, die de taalkundige diversiteit van Brussel behandelt aan de hand van grafische voorstellingen van idiomatische uitdrukkingen die verband houden met het menselijk lichaam.  De participatieve tentoonstelling, die in de zomer van 2020 in Elsene werd gecreëerd, komt in november terug naar de gemeente in de tentoonstellingsruimte van KULT XL Ateliers.

De ‘Carwash’ in de Langlevenstraat is een mooie gelegenheid voor de organisatie om haar co-creatieve projecten voort te zetten. Dus deze nieuwe plek dus bezoeken, je zult kunnen rekenen op een warm welkom.

Carwash – Medex

Langlevenstraat 24, 1050 Elsene

Openingsuren: van woensdag tot en met zaterdag van 14u tot 22h

Volg ze ook op www.medexmuseum.comFacebook en Instagram.

Tentoonstelling Parle-moi Bruxelles

Van 10 tot 27 november 2022

KULT XL Ateliers

Meer info