Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Arts&Publics: Terug naar de bron

Arts&Publics: Terug naar de bron

Eind maart zal Arts&Publics vzw haar naambordje hangen tegen de gevel van de Boondaalsesteenweg 6, op enkele stappen van het Flageyplein. In een interview met Jacques Remacle, oprichter van de vzw en Ekin Bal, verantwoordelijk voor de digitale aspecten, spreken zij ons over hun lopende en toekomstige projecten.

Voor de vzw is het een terugkeer naar de gemeente waar zij in 2012 het levenslicht zag. Jacques Remacle herinnert zich dat het Bambaproject opgericht werd in het kader van wijkcontract Atheneum. “Het gaat over een opleiding- en begeleidingsprogramma in culturele bemiddeling en artistieke en culturele productie. Doorheen dat programma ondersteunt Arts&Publics de socioprofessionele integratie (SPI) van Brusselse kunstenaars en creatievelingen die nood hebben aan inclusie of reconversie. Bovenop de opleiding van culturele bemiddelaars en artistieke producers hebben we de ambitie om hen te helpen zich te integreren in het professionele milieu via de ontwikkeling van hun eigen activiteit binnen een bestaande structuur of binnen een nieuw ondernemerschap.”

 

In de kantoren van Elsene kan de vzw 45 personen ontvangen. “De inzet is om alle activiteiten van Arts&Publics op één enkele plaats, op het Flageyplein, te verenigen. We bevinden ons in het hartje van het Brusselse culturele leven, dat is een echte buitenkans voor ons. De vzw richt haar pijlen op musea maar ook op videogames.”

 

Ekin Bal legt verder uit: “het gebruik van videogames is verankerd in de uitdagingen van onze maatschappij. Binnen de vzw analyseren wij videospelletjes, organiseren we creatieve workshops en veranderingsworkshops. Ons publiek bestaat voornamelijk uit jongeren van jeugdhuizen of van de scholen in Elsene.”

 

Ekin spreekt met enthousiasme over een nieuw evenement, het Zinne Games festival, dat plaatsvindt op 6 en 7 mei in de Tricoterie in Sint-Gillis. Doelstelling: gratis op ontdekking gaan en bijleren over de wereld en cultuur van videogames. “Wij wilden een ruimer publiek bereiken dan de spelersgemeenschap. Er wordt een afzonderlijke scène van een videospel getoond; nieuwkomers kunnen deze wereld ontdekken en ermee experimenteren in interactieve workshops. Ook jongeren, een centraal publiek binnen de spelwereld, worden aangemoedigd om lokale en ongewone games te ontdekken. En de ouders worden gesensibiliseerd en krijgen de gelegenheid om de passie van hun kinderen beter te begrijpen.”

 

De andere kant van een videospel ontdekken, een concert of een conferentie bijwonen over de plaats van vrouwen in videogames of over verslaving, samen babbelen, uittesten, er zijn vele redenen om deel te nemen aan het Zinne Games festival… “Op termijn wensen wij een huis voor videospelculturen op te richten. Wij zoeken een plaatsje in Elsene”. Voor de goede verstaander…

 

Jacques benadrukt: “Wij hebben reeds verschillende initiatieven binnen de gemeente zoals de fresco “Terugkeer naar de aarde”, gerealiseerd door het collectief 7e Gauche, langs het Viaductpark, een project geïnitieerd door Thomas Leruth. Of ook de Kioskup van Yann Vivane, een open en mobiele scène opgedragen aan artiesten en podiumkunsten.”

 

Jacques besluit: ”Het DNA van Arts&Publics wordt bepaald door de jeugd, de diversiteit van onze acties en onze doelgroepen én het collectief.” En Ekin voegt toe dat de projecten telkens innovatief, dynamisch en creatief zijn. Naar het beeld van het nieuwe festival en van deze vestiging op het Flageyplein, bruisend cultureel centrum.

 

Meer info: Arts&Publics