Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Summer XL 2023!

Summer XL 2023!

Summer XL, opvolger van Staycation XL, is terug van 1 juli tot en met 31 augustus 2023. Voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, clowns, creaworkshops… en vele andere verrassingen hebben we voor jullie in petto.

Geniet van een zomer vol ontdekkingen in Elsene!

Blijf op de hoogte: volg @kult.xl op sociale media of abonneer je op de nieuwsbrief!

PROGRAMMA

Activiteiten voor jong en oud in juli en augustus.
Klik op de titel van elke activiteit om de details te zien.

Ire Nomade in Elsene

Fernand Cocqplein

Een multidisciplinair concept dat plaats vindt in de openbare ruimte. Het concept is een combinatie van een tentoonstelling, participatieve workshops en een degustatie van Afrikaanse gastronomie.

1 juli
12u tot 20u
Tussen 8 en 99 jaar
FR & ENG
Gratis
Reservaties voor de ateliers: ayokovi@yahoo.fr


Par Ayoko Mensah

Nos racines fluides

Dublin zaal: Dublinstraat 13 1050 Elsene

Creatieve workshops gebaseerd op de traditionele dans en zang uit Cuba en Afrika. Samen met artiesten uit Congo, Cuba en België creëren de inwoners van Elsene een interactieve show van theater, dans en zang. Eind juli zal deze show worden voorgesteld in een feestelijke sfeer met livemuziek.

Alle weekenden in de maand juli en eindigt met een voorstelling op 23 juli
Open voor alle leeftijden, kinderen en volwassenen
FR, NL, ENG, ES
Gratis
Reservaties via mail: tan2tan@gmail.com


Par CIE Fluid roots

Women on maps

Atelier Ton Piquant: Tulpstraat 10, 1050 Elsene

Er zijn bijna 5000 banen/wegen in de 19 gemeenten die samen de Europese hoofdstad vormt. Slechts 4% hiervan heeft een vrouwelijke naam (tegenover 46% mannennamen). Tijdens deze leuke en leerrijke workshop nodigen ze je uit om door middel van borduurwerk kennis te maken met 19 van deze vrouwen. Het is een inleidende cursus waarvoor geen voorkennis nodig is. Je leert er 2 à 3 eenvoudige steken die een 'wow'-effect en reliëf creëren. Daarnaast geven de begeleiders je tips mee waar je thuis verder mee kan oefenen.

6 juli
om 10u, 14u en 18u
7+
FR & ENG
Gratis
Inschrijving: Klik op onderstaande afbeelding


Par Atelier ton piquant

Tisser XXL

Boniface Square

Suzanne Corcessin en Paula Swinnen, twee kunstenaars uit Brussel, nodigen je uit om samen te weven. Een eenvoudige paal, een bankje of een boom wordt de drager van je creativiteit. Ervaring is niet nodig! Of je nu een nieuwsgierige voorbijganger, een gepassioneerde volwassene of een energiek kind bent, je bent welkom. Samen veranderen we de openbare ruimte in een levend kunstwerk.

23 en 30 juli - 13 en 20 augustus
12u tot 16u
Open voor alle leeftijden
FR / ENG
Gratis


Par Paula Swinnen

Crochet²

Artistes du Monde for Kids: Zwanenstraat 10,1050 Elsene

Crochet² is een creatieve en reflectieve workshop van drie uur die bestaat uit een inleiding, gevolgd door een moment van creatie en discussie over de evolutie van textiel. Materialen zullen worden voorzien, maar je bent vrij om je eigen materialen mee te nemen. Deze workshop is toegankelijk voor iedereen vanaf 12 jaar, met als doel verschillende generaties en niveaus samen te brengen om te leren, te delen en te creëren als een gemeenschap.

27/07, 03/08, 10/08 en 17/08
10u tot 13u
Open voor iedereen vanaf 12 jaar
FR/ENG
Gratis
Reservaties: klik op onderstaande afbeelding


Par Flajestic - Pauline Flajolet

Bal des clowns

Kruising tussen de Dublinstraat en de Elzas-Lotharingenstraat

een dansfeest voor jong en oud, soepel en lenig. De clowns verlangen naar een vreugdevol moment die ze samen met jou kunnen delen in de straten!

27 augustus
14u30 tot 17u30
Open voor alle leeftijden
Meertalig
Gratis


Par Stéphane Oertli + Clownscollectief

Dive: Dance into Summer XL

Flagey

Beeld je Flagey in op de eerste dag van SummerXL. Plotseling weerklinkt er muziek. Voorbijgangers kijken verbaasd op, zonnende bankzitters laten hun mijmeringen vervagen en richten hun blik op het plein. Daar begint een openbare dansles. Een kerngroep is al aanwezig en nodigt met hun enthousiasme iedereen uit om mee DIVE te dansen. Anderhalf uur lang verandert het plein onder de deskundige leiding van twee professionele dansers in één grote dansvloer.

1 juli
van 17u tot 19u
Open voor alle leeftijden
NL, FR & ENG
Gratis


Par Bernard du Four

Kermesse des jeux du monde

MedexMuseum: Lang-Levenstraat 34A, 1050 Elsene

Tijdens de eerste drie weekends van juli nodigt het Medex Museum je uit voor een beurs van wereldspelen. Het is een artistieke reis die je meeneemt naar een vrolijke en ongewone sfeer waar je kunt spelen met kunst en plezier kunt maken met traditionele spelen vanuit de hele wereld.
01-02/7, 08-09/07 en 15-16/07
12u tot 19u
Open voor alle leeftijden
FR & ENG
Gratis


Par MedexMuseum

Workshop fotografie: ce qui nous entoure

Huis van de Solidariteit: Viaductstraat 133, 1050 Elsene

In een tijd waarin onze ogen vaak vastgelijmd zijn aan onze schermen, besteden we niet veel aandacht meer aan onze omgeving. Laten we de tijd nemen om stil te staan en te observeren wat er om ons heen is: mensen, planten en allerlei voorwerpen. De deelnemers nemen met hun smartphone foto's van wat hen raakt of wat hen opvalt in het Viaductpark. Vervolgens zullen we via cyanotypie de foto's afdrukken.

23 juli
om 10u, 12u30 en 15u
7 - 99 jaar (kinderen onder de 16jaar moeten worden begeleid door een volwassene)
FR (indien nodig: NL et ENG)
Gratis


Par Gilles Van Impe

Entrepavé•es

Artistes du Monde for Kids: Zwanenstraat 10, 1050 Elsene

De workshop staat open voor Elsenaars tussen de 12 en 112 jaar, met of zonder schrijfervaring. De vier namiddagen zullen bestaan uit wandelingen, schrijven en geluidsopnames, met echte of ingebeelde verhalen, dromen bij het licht van straatlantaars en herinneringen aan de straat. De plaatsen die bezocht zullen worden, worden collectief gekozen en bevinden zich in de gemeente Elsene. De verhalen zullen van de deelnemers zelf komen en van de mensen die ze onderweg ontmoeten.

25, 26, 27, 28 & 29/07
13u30 - 18u
Open voor iedereen vanaf 12 jaar
FR, ENG & ES
Gratis


Par Nathalie Deroy et Judith Ciselet

Workshop Fotografie: ``XL au travers du sténopé``

Wijkhuis Malibran + omgeving : Damstraat 10, 1050 Elsene

Een fotografische wandeling die uitnodigt om de wijken Flagey en Elsene Noord/Matonge vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken. De workshop gebruikt de camera obscura techniek, waarvoor alleen een doosje en fotopapier nodig is. Aan het einde van de wandeling zullen we samen de foto's ontwikkelen in een donkere kamer. Alle benodigdheden zullen voorzien worden.

20 en 27 augustus
Van 10u30 tot 17u30 en van 9u30 tot 18h
Open voor alle leeftijden
FR
Gratis
Inschrijvingen: xlautraversdustenope@gmail.com


Par Alix Vandeput en Aurélien Jubault

Littérature Supersport #3

Mercelis Theater: Mercelisstraat 13, 1050 Elsene

Littérature Supersport organiseert een avond met poëzievoordrachten en elektronische muziek. Op zondag 2 juli verwelkomen we je graag in het Mercelis theater voor een meeslepende avond.

2 juli
van 19u tot 23u30
Open voor alle leeftijden, aangeraden: 12+
FR & IT
Prijs: 5 euro
Reservaties via e-mail : litteraturesupersport@gmail.com


Par Clarisse Michaux & Robin Faymonville

Madame Georgette

Viaductpark

Door middel van verhalen en fotografie nodigen Pauline en Flavio jullie uit om een collectief portret van het Viaduct park te maken op basis van jullie verhalen. De twee kunstenaars trekken deze zomer door de wijk, vergezeld door Madame Georgette. Deze laatstgenoemde is een gigantische camera op een fietskar waarmee je langzaam fotografie kunt herontdekken. Het begint met het vastleggen van een beeld en eindigt met het afdrukken op papier. Kom langs en laten we gezellig babbelen of het nu alleen, met vrienden of familie is.

3 tot 7 juli
van 10u - 13u of van 13u - 16u
Van 4 tot 99 jaar
FR & ENG
Gratis


Par Pauline Tsikalakis et Flavio Montrone

Dessine ton quartier

CIVA: Kluisstraat 55, 1050 Elsene

Hoe kan je architectuur gebruiken als expressiemiddel? Hoe kunnen we kinderen bewust maken van hun omgeving? Hoe kunnen we spelen met vormen en kleuren om deze opnieuw toe te eigenen een een persoonlijke interpretatie aan te geven? In samenwerking met CIVA bieden we een grafische ontwerp- en educatieve workshop aan, aan kinderen. Het uiteindelijke doel is de creatie van een collectieve fresco. De workshops zullen aan de hand van ontwerp, zeefdrukken en grafische vormgeving, het architecturale landschap van Elsene in vraag stellen en de jonge inwoners aanmoedigen om het zich eigen te maken. Met dit project hopen we de jonge Elsenaars bewust te maken van hun erfgoed, hun wijk en waarden aan te halen als delen, inclusie en samenhorigheid.

van 25 tot 27 juli
9u30 tot 16u
9-12 jaar
FR
Gratis
Inschrijvingen: Klik op de afbeelding


Par Bitoño

N-art-Uur

Park Jadot, Park Faider, Koning Albert II park en de vijvers van Elsene

Speelplezier in de natuur. Ontdek ons deze zomer in de parken van Elsene. Amadeo kollectif gaat met de kinderen creatief aan de slag. Met als thema N art Uur: tijd voor instinct en eenvoud. Zodra kinderen en jongeren hun schermen wegleggen, trekken ze hun ogen groot open bij de wondere wereld van de natuur. Onze bouw elementen Maderas en Vormidables helpen de kinderen op weg om land art te maken. Kom je mee spelen?!

25 en 27 juli - 1 en 3 augstus
9u30 tot 17u30
Kinderen & families
NL & FR
Gratis


Par Amadeo Kollectif

1050 histoires

Levantstraat, 1050 Elsene

1050histoires is een festival van geïmproviseerde voorstellingen gebaseerd op momenten uit het leven van de inwoners van Elsene. Jullie anekdotes, verzameld op 1050histoires.be en op straat, zullen als inspiratie dienen voor de zeven voorstellingen op 26 en 27 augustus in de Levantstraat. Ben jij de volgende anonieme held van een unieke voorstelling deze zomer?

26 en 27 augustus
Om 16u, 18u en 20u30 (26 augustus) en om 16u, 17u30 en 19u (27 augustus)
Open voor alle leeftijden
FR
Volwassene: €7 / Student: €5 / <12jaar: gratis
Inschrijvingen: www.1050histoires.be


Par Merci bonsoir asbl