Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Februari: maand van de fotografie

Februari: maand van de fotografie

Ontdek de tien deelnemende kunstcentra in Elsene voor het PhotoBrussels Festival in teken van de maand van de fotografie.

Februari is Europese maand van de fotografie. Naast Berlijn, Lissabon, Luxemburg, Wenen en Parijs, kan uiteraard Brussel niet ontbreken in het rijtje.

 

Zo vindt reeds voor de achtste editie het PhotoBrussels Festival plaats. Een festival dat opgericht werd door Hangar in 2016 met als doel gedurende één maand alle liefhebbers, professionals en belanghebbenden van fotografie samen te brengen.

 

Het festival zet Brussel op de kaart als essentiële speler in de internationale fotografiewereld. Door deel uit te maken van de European Month of Photography (EMOP), trekt het zowel een lokaal als internationaal publiek aan.

 

Zoals vaak in de culturele sector, speelt Elsene ook in dit festival een belangrijke rol. Hangar richtte het initiatief op en van de ondertussen 40 deelnemende locaties, bevinden zijn tien ervan in Elsene. Tijd dus om op ontdekking te trekken!

Archiraar Gallery – Ghosts

25 januari – 25 februari

Tulpstraat 35, Elsene

Met de serie Ghosts recycleert Jonathan Rosić originele clichés die lukraak zijn onttrokken uit de wereld van de “amateurfotografie”, de verlaten intimiteit van anonieme personen. Deze onbekenden ontwijken in gebaren die afwijken, maar participerende gebaren suggereren de stille interactie tussen de fotograaf en de gefotografeerde. Roland Barthes spreekt over deze weigering: “de fotografie (…) vertegenwoordigt dat zeer subtiele moment waarop (…) ik niet een onderwerp ben, niet een object, maar eerder een onderwerp dat voelt dat het een object wordt: dan beleef ik de micro-ervaring van de dood (…), ik word werkelijk een spook.”. De ingetogenheid – kunstmatig of niet – van deze geesten plaatst de fotografie in een spiegel: het laten zien van de eclips van spoken.

25 januari – 25 februari

Mercelisstraat 81, Elsene

Als onderdeel van het Photo Brussels Festival streeft La Maison Commune de l’Asbl Cultures & Publics ernaar een fotografische co-creatie te presenteren in de vorm van een ‘exquisite corpse’. De tentoonstelling zal niet het individuele werk van kunstenaars laten zien, maar zal het resultaat zijn van een experimentele co-creatie-inspanning. Elke fotograaf zal reageren op een andere fotograaf door middel van een fotografische handeling. De tentoonstelling zal zich richten op dit concept van co-creatie, een concept dat ook wordt onderzocht in het kader van een fotomagazine met dezelfde naam, dat momenteel in ontwikkeling is.

La Cambre Photography – Open School

25 januari – 28 januari

Simonisstraat 33, Elsene

The photographic act is een daad van creatie, vaak individueel, maar het resultaat is bedoeld voor publieke bemiddeling en tentoonstelling. Om verbindingen te leggen tussen deze toekomstige jonge fotografen en het publiek van het Photo Brussels Festival, zullen de studenten hun onderzoek, werkprocessen en experimenten delen. Fotografie-instructeurs van La Cambre (Hervé Charles, David De Beyter, Emmanuelle Indekeu, Kamand Razavi) zullen zich bij hen aansluiten in deze onderneming.

KULT XL – CORPUS | CORPUS

20 februari – 23 maart

Wiertzstraat 23, Elsene

C O R P U S | C O R P U S is een meeslepende expeditie naar de interactie tussen het menselijk lichaam als object en als  subject. De aanpak van de kunstenaars die in de tentoonstelling worden voorgesteld, draait rond de complexiteit van het lichaam  en de tactiele en spirituele aspecten om het lichaam te verheffen tot  een tempel van onze identiteit , onze verhalen en onze emoties of met andere woorden tot  kunst.  De tentoonstelling bevat zeven krachtige verhalen die elk diep geworteld zijn in het lichaam en die thema’s als zelfbevestiging, veerkracht en genezing gaan onderzoeken.

K41 NordikEye – See me as who I am

27 januari – 24 februari

Keyenveldstraat 41, Elsene

Galerij K41 organiseert een tentoonstelling met vrouwelijke kunstenaars die vrouwen portretteren. Mannen hebben historisch gezien vrouwen en hun levens verklaard, en de door mannen gedomineerde lens (“de mannelijke blik”) blijft de opvattingen van de samenleving over vrouwen beheersen. De door mannen gedomineerde visie is nog steeds merkbaar, bijvoorbeeld in de nauwlettende interesse in het fysieke uiterlijk van vrouwen, onrealistische verwachtingen van de zorgprestaties, vooral in de rollen van moeder en echtgenote, en maatregelen van de samenleving om de seksualiteit van vrouwen te controleren. In tegenstelling tot deze stereotypen vestigt de tentoonstelling in de K41-galerij de aandacht op de ervaringen van vrouwen.

Irene Laub Gallery – Gardening the forest

11 januari – 17 februari

Van Eyckstraat 28, Elsene

Voor onze volgende tentoonstelling presenteren we een dialoog tussen Stijn Cole en Elise Peroi, gebaseerd op het concept van fragmentatie van het landschap. Aan de ene kant onderzoekt Stijn Cole de relatie tussen de kunstenaar en zijn positie in het landschap door middel van ongrijpbare en expansieve momenten gecreëerd vanuit subjectieve gezichtspunten. Aan de andere kant overdenkt Elise Peroi het begrip tijd, leegte en het landschap als een “ademhaling,” met ruimtelijke installaties die functioneren als miniatuurtuinen. De gezamenlijke tentoonstelling zal zich richten op de geschiedenis en de essentie van landschappen.

Galerie Felix Frachon – Fragment de corps

25 januari – 25 februari

Sint-Jorisstraat 5, Elsene

“Versnipperd lichaam om de perceptie van de realiteit te verstoren”
Het lichaam is ook geboorte en dood; het is de motor van alle dynamiek. De esthetisering van lichamen brengt een nieuw verhaal en een gewijzigde relatie tot de realiteit met zich mee, gedurende de tijd van een onderdompeling in een privéruimte, die het lichaam van de ander is.

13 januari – 2 maart

Vleurgatsesteenweg 102, Elsene

box galerie & L’Enfant Sauvage verheugen zich op de samenwerking voor deze tentoonstelling van Michael Ackerman, de eerste in België. Beide locaties tonen uitgebreide fragmenten uit SMOKE, dat het onderwerp is van zijn nieuwste boek, uitgegeven door Editions de L’Axolotl, evenals een selectie van zijn meest iconische beelden.

26 januari – 23 maart

Kasteleinsplein18, Elsene

De tentoonstelling toont de uitdagingen waarmee verschillende generaties Oekraïense fotografen worden geconfronteerd. Cyclische processen, historische gebeurtenissen en eenheid wissen de grens tussen deze generaties uit. De verzameling foto’s van de jaren 1970 tot heden benadrukt de spiraalvormige aard van de strijd voor de onafhankelijkheid en democratische ontwikkeling van Oekraïne. De geschiedenis van Oekraïne is een strijd voor de toekomst, die voortduurt door de generaties heen. Hier worden fotografie en kunst een van de belangrijkste methoden om veranderingen vast te leggen en te archiveren, evenals een manier om te vechten in de oorlog en weerstand te bieden aan koloniale politiek.

Tiny Gallery – Ingeborg: Inside View

20 januari – 25 februari

Kuipstraat 26, Elsene

De Antwerpse kunstfotograaf, in 2016 slachtoffer van de nationale luchthavenaanvallen, gebruikt portretten op groot formaat in Van Dyke en Cyanotypes om ingewikkelde, langdurige en nauwgezette werken te creëren. Deze beelden, gemaakt in stilte en eenzaamheid, onderzoeken de kwetsbaarheid van het verlaten van het leven en de eenzaamheid van de laatste levensadem, waardoor de kunstenaar uiteindelijk de schoonheid van de dood kan accepteren en bewonderen.

Tiny Gallery – Anabelle Schattens Wet-Collodion

29 januari – 25 februari

Kuipstraat 26, Elsene

De ultieme vorm van opsluiting zijn niet zozeer de muren die ons binden, maar de duisternis die de geest omhult, de mist die tussen gedachten weeft en de helderheid van het bestaan verstoort. Deze sensaties die ik tijdens de opsluiting voelde, werden voor mij het ontstaan van een aangrijpend fotografisch ritueel. Elke dag, op onze kleine, afgesloten binnenplaats, op hetzelfde tijdstip, het tijdstip waarop het licht de gezichten in vuur en vlam zet, zette ik mijn kijkcamera op. Deze daad van het fotograferen werd een heilig moment en bood ons een ontsnapping, een vluchtig gevoel van vrijheid.

Tiny Gallery – Photo BlaBla Café | Street Photography

9 februari – 27 februari

Kuipstraat 26, Elsene

De tentoonstelling Photo Blabla Café, georganiseerd door de Tiny Gallery en onderdeel van het Photo Brussels Festival, is een unieke bijeenkomst voor liefhebbers van straatfotografie. Het toont het werk van 1/4 amateurfotografen uit verschillende landen, allemaal verbonden aan Sint-Gillis, Brussel. De foto’s, zorgvuldig geselecteerd tijdens vriendschappelijke bijeenkomsten waar elke kunstenaar de kans kreeg om zijn creaties te presenteren, zullen van 30 januari tot 27 februari worden tentoongesteld in het Boulodrome de Saint Gilles. Deze tentoonstelling biedt bezoekers een onderdompeling in de diverse facetten van het stadsleven, het belichaamt de geest van gemeenschap en een gedeelde passie voor het vastleggen van de eenvoud en spontaniteit van alledaagse momenten.