Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Keramiek: een opmerkelijke wedergeboorte

Keramiek: een opmerkelijke wedergeboorte

Ver van een tijdelijke hype te zijn kent keramiek een opmerkelijke wedergeboorte en bereikt nieuwe hoogten van populariteit. Deze ambachtelijke en tijdloze techniek blijft het publiek, kunstenaars en verzamelaars aantrekken. Zowel beginnende als ervaren kunstenaars steken hun handen uit de mouwen en in de klei om zich uit te drukken of hun collecties aan te vullen met unieke stukken. In Brussel wordt keramiek door allerlei initiatieven in de schijnwerpers gezet: laten we ze samen ontdekken!

Naast de academische cursussen aan ENSAV La Cambre of bij lokale kunstacademies, is keramiek nu ook toegankelijk voor het grote publiek dankzij de opkomst van talrijke ateliers die cursussen aanbieden voor jong en oud, zoals het Atelier des Tropiques in Brussel, het Terracotta Atelier in Sint-Gillis of ook nog Ceramic Studio in Watermaal Bosvoorde, op een steenworp van de Kapel van Boondael. Een pot leren draaien als een meester of een uniek stuk tevoorschijn toveren met je vingertoppen ligt binnen ieders bereik.

 

Ook de hedendaagse kunstensector is niet immuun voor de charmes van keramiek. De Elsense galerie Puls, die sinds 2000 een belangrijke referentie is op dit gebied, is een brilliante ambassadeur van hedendaags artistiek keramisch talent. Van 25 tot 28 januari 2024 zal in Tour & Taxis ceramic brussels plaatsvinden, de eerste Brusselse beurs gewijd aan keramiek die het gebrek aan zichtbaarheid van keramiek op de kunstmarkt wil aanvullen.

 

In Elsene wint het keramiekatelier van de Ecole des Arts steeds meer aan populariteit. De rage voor keramiek is ook vertegenwoordigd binnen het netwerk van de gemeentelijke kunstenaarsateliers KULT XL Ateliers die er kunstenaars Béatrice Guilleman en Camille Truyffaut verwelkomen. Binnenkort vindt in de Kapel van Boondael een tentoonstelling plaats dat gewijd is aan keramische kunstenaars, georganiseerd door de kunstenaars Lieza Dessein en Louise Devin.

 

Van 11 tot 14 mei 2023 zullen acht vrouwelijke kunstenaars nieuw werk tentoonstellen in de tentoonstelling MATTERGY. Alle werken zijn geïnspireerd door de Kapel van Boondael. Een keramiekmarkt zal ook alledaagse en sculpturale objecten presenteren. Als u zelf keramiek wilt ontdekken, aarzel dan niet en schrijf u in voor de gratis beginnersworkshop!