Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / XL Danse: een dans rond de wereld!
XL Danse

XL Danse: een dans rond de wereld!

Op 25 mei 2024 veranderen het Fernand Cocqplein en de Oude-Lindesquare opnieuw in een ware dansvloer. Prik de datum alvast in je agenda en maak je klaar voor een toer rond de wereld: we reizen van Italië naar Cuba, over zee tot in Afrika!

 

Voor de tweede keer organiseert de gemeente het participatief dansevenement XL Danse in haar publieke ruimte. Een plek die steeds meer uitgroeit tot een volwaardige culturele omgeving. Het Fernand Cocqplein en de Oude-Lindesquare zijn uitgelezen plaatsen om het grote publiek niet enkel kennis te laten maken met dans, maar hen ook actief te laten deelnemen.

 

Op het programma staan dit jaar zes verschillende dansgroepen die hun talenten zullen delen.

Onze wereldreis begint in Italië. Aria Pagana bijt namelijk de spits af op het Fernand Cocqplein met twee traditionele Italiaanse dansen, de Tammurriata uit Piedmonte en de Tarentelle uit Cilento. Beide dansstijlen zullen tevens begeleid worden door de bijhorende livemuziek. Op hetzelfde moment start ook op de Oude-Lindesquare de dansnamiddag, geleid door vzw Into the body, met een rustige vorm van dansen die zich vooral focust op het bewegen zelf en wordt geïnspireerd door de zee en het leven onder water.

 

Vervolgens wordt op het Fernand Cocqplein de ambiance aangehouden en komen we aan in Brazilië. Vzw Conexao selecteerde voor XL Danse drie dansstijlen: Ciranda, Forró en Quadrilha. De selectie kwam tot stand omdat de drie stijlen zich lenen tot alle dansniveaus en tegelijk de diversiteit van de Braziliaanse cultuur weerspiegelen. Ook op de Oude-Lindesquare wanen we ons even in Brazilië, en dat met La Samba De Gafiera, oftewel de Braziliaanse tango.

 

We blijven nog even op het Zuid-Amerikaanse continent en concluderen de namiddag op de Oude-Lindesquare in Cuba. Met Rumba, Salsa, Makuta en live-muziek van verschillende muzikanten belooft het een feestelijke afsluiter te worden. Op het Fernand Cocqplein wordt nog even verder gereisd en zo zal ook het Afrikaanse continent aan bod komen. De vzw Nyanga Zam en de Academie Yantra slaan de handen in elkaar en brengen samen met hun muzikanten een synthese van Afrikaanse dansen om de feestnamiddag af te sluiten.

 

Stof je dansschoenen dus maar af en kom een namiddag meegenieten van deze culturele dansreis rond de wereld!

 

Ontdek hieronder het volledige programma:

Fernand Cocqplein

14h :

La Bal d’Aria

Italiaanse dans gebracht door Aria Pagana

15h :

Samba de Gafiera

Braziliaanse Tango, gebracht door Isaac Felicidance

16h :

Rituel Urbain

Afrikaanse dans gebracht door Nyangazam in samenwerking met Academie Yantra

Oude-Lindesquare

14h :

Into the body

Dans met thema de zee gebracht door vzw Into the body

15h :

Forró

Braziliaanse dans gebracht door dansschool Conexao

16h :

Un voyage à Cuba

Cubaanse dans gebracht door Tatiana Galibus