Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Morris, de bedenker van Lucky Luke, viert zijn 100e geboortedag

Morris, de bedenker van Lucky Luke, viert zijn 100e geboortedag

 

Morris, créateur de Lucky Luke© Lucky comics
© Lucky comics

Maurice De Bevere, bekend als Morris, is de Belgische auteur van het beroemde stripverhaal Lucky Luke en werd geboren op 1 december 1923. De Elsense galerij Huberty & Breyne heeft de eer gekregen om deze 100e geboortedag te vieren met een unieke overzichtstentoonstelling. Van 1 december tot en met 27 januari onthult de galerij een retrospectieve tentoonstelling – niet commercieel bedoeld – met 100 platen en tekeningen gesigneerd door de kunstenaar.

 

De selectie omvat 15 originele covers die tot nu toe in de familiekring zijn gebleven. Deze erfgoedtentoonstelling op museaal niveau onthult hoe Morris’ tekenkunst is geëvolueerd en het zet de puurheid van zijn werk in de kijker. Zijn succes is opmerkelijk dankzij zowel zijn talent als zijn doorzettingsvermogen. Ondanks enkele andere kleine werken, is Morris een van de zeldzame auteurs die al zijn krachten meer dan een halve eeuw lang in dienst stelde van slechts één enkel personage.

Lucky Luke
© Lucky comics

 

 

 

 

Dat personage, Lucky Luke is een eenzame cowboy met een groot hart die wordt vergezeld door zijn onafscheidelijke rijdier, de wijze Jolly Jumper, en de domste hond van het Westen, Rataplan. Om hen heen creëert Morris een hele reeks pittoreske personages waarin hij de grote figuren van het Amerikaanse Westen mengt: de vier Dalton, beesten en schurken, Billy the Kid, rechter Roy Bean, Calamity Jane, maar ook andere historische figuren, zoals de illustere actrice Sarah Bernhardt.

 

“Lucky Luke” werd al snel een van de populairste strips ter wereld, dankzij de expressieve en effectieve graphics van de maker. Daarnaast zorgde Morris ervoor dat striptekenkunst de term ‘negende kunst’ verdiende, alsook de uitspraak “sneller dan je schaduw” werd door hem gemeengoed.

Tijdens de expositie, zorgt de galerij ervoor dat je je helemaal kunt onderdompelen in de wereld van Morris. Zo wordt er een speciaal ingerichte leeshoek voorzien en staan er workshops, lezingen en rondleidingen op het programma.

 

Lucky Luke
© Lucky comics

 

 

Waar: Huberty & Breyne Galerij – Kasteleinsplein 33, 1050 Elsene

Wanneer: 1 december 2023 – 27 januari 2023

Openingsuren: woensdag > zondag 11 uur – 18 uur

Link: https://hubertybreyne.com/fr/expositions/presentation/741/100-ans-100-oeuvres