Zoeken

Click "Enter" to submit the form.

icon_round/back
Startpagina  / Artikels  / Laïla Amezian: een vrouwenstem

Laïla Amezian: een vrouwenstem

Op 23 januari ontvangt de Kapel van Boondaal de Belgisch-Marokkaanse zangeres Laïla Amezian voor een ochtendconcert in het kader van Vrouwenstemmen. Voor deze gelegenheid hebben wij haar gevraagd ons iets meer over haar werk te vertellen.

"Als artiest, moet je je steeds aanpassen..."

“Als artiest, moet je je steeds aanpassen…” In die zin versterkt de covid-periode alleen maar een inherent deel van haar werk. Ondanks de hindernissen biedt deze uitzonderlijke situatie ook tijd voor reflectie over de projecten zelf.

 

Voor haar concert in de Kapel van Boondaal op 23 januari laat Laïla zich omringen door twee partners en oude vrienden, Tuur Florizoone (accordeon) en Stephan Pougin (percussies). Zij legt uit dat het trio is ontstaan tijdens de covid-periode, dankzij het kleinere formaat dat gemakkelijker te hanteren en te vervoeren is. Deze twee musici, die sterk beïnvloed zijn door jazz en volksmuziek, combineren hun hedendaagse aanpak met die van Laïla, die geïnspireerd is door het klassieke Arabisch-Maghrebijnse repertoire.

 

Zij bouwt haar persoonlijke composities vooral graag op oude gedichten, waarvan sommige al in de 11e eeuw in het klassiek Arabisch zijn geschreven. Gefascineerd door de poëzie van de taal, laat zij zich leiden door de tekst en de symboliek ervan om haar nieuwe composities te creëren.

 

Gevraagd naar de betekenis die zij geeft aan haar deelname aan de concertreeks Vrouwenstemmen, zegt Laïla dat zij als vrouw ontroerd is en graag wil bijdragen aan het legitieme (her)innemen van de plaats van de vrouw in de openbare ruimte. Bovendien resoneren meervoudige identiteiten in haar, en wordt haar kunst ook gevoed door de spanning tussen de voortdurende vraag naar integratie in Brussel en de verwachtingen van de gemeenschap, “die ons in een traditie houdt”.

 

Zowel voor het publiek als voor de artiesten zullen hybride en meervoudige identiteiten vibreren in het hart van Boondaal… Een muzikaal en menselijk evenement dat je niet mag missen!

Over Vrouwenstemmen

De reeks Vrouwenstemmen, die vijf concerten omvat tussen november 2021 en juni 2022, is een eerbetoon aan vrouwelijke zangers en muzikanten in verschillende muziekstijlen. Drie concerten zijn gepland op zondagochtend, wat een moment van gezellige uitwisseling tussen de artiesten en een intergenerationeel publiek mogelijk maakt.

 

Vrouwenstemmen wordt georganiseerd in samenwerking met La Vénerie en de creapass Elsene.

Data

04.11.21: Ensemble Zefiro Torna

23.01.22 : Laïla Amezian

13.03.22 : Sarah Théry & Gaëlle Solal

23.04.22 : Ohme & Judith Hoorens

12.06.22 : Las Lloronas

Plaats

Kapel van Boondaal

Oude-Lindesquare 10

1050 Elsene